Andrea Moser

Maatschappij

Opinie

Druk is the new black

Dinsdagochtend bij het koffieapparaat hoor ik twee collega’s een beetje ongemakkelijk tegen elkaar praten. “Hey, jij ook hier! Hoe gaat het?” “Ja goed, druk druk. Hoe gaat het met jou?” “Ook wel erg druk, hoort er een beetje bij nu hè.”. Ik probeer ongezien weg te komen uit deze situatie, pak snel een mango theezakje en loop naar mijn werkplek. Pfieuw, het is gelukt, ze hebben mij niet opgemerkt en komen niet met de “Hoe gaat het?” vraag waar toch iedereen maar één antwoord op verwacht in deze periode. Ook ik kan wel diezelfde reactie geven, maar ik krijg een beetje kriebels van het woord “druk” en probeer dit eigenlijk zo veel mogelijk te vermijden.

Werkdruk binnen ons vak is voelbaar en onlangs wetenschappelijk bewezen. Gelukkig worden steeds meer jonge accountants serieus genomen en is er een verandering op komst. Ook binnen andere beroepen zie je steeds meer dat er (op een jongere leeftijd) een grotere mate van werkdruk wordt ervaren – dit is zelfs door het CBS in kaart gebracht in 2017.[1] Ik wil daarom ook zeker niet de kant op gaan dat ik van mening ben dat er geen sprake is van werkdruk en bewijzen hiervan omver gooien. Ik zie nota bene ook zelf de gevolgen hiervan terug in mijn nabije omgeving. Het lastige vind ik alleen hoe we omgaan met het woord druk en de ervaring van druk.

Laatst vertelde ik aan een vriendin dat door de gehele combinatie van studeren, werken en wat privézaken die er liepen, ik echt op dat moment voor mijn gevoel op mijn tenen aan het lopen was. Ook had ik haar verteld dat ik bij een collega op kantoor had aangegeven dat dit niet verder kon gaan, omdat het anders te veel zou worden. Haar eerste reactie op dit verhaal was: “Dat heeft hij dan wel zeker serieus opgepakt, toch? Want als jij dit zegt, dan weet hij hoe laat het is en dat het zo echt niet verder kan.” Waarom is dit zo en waarom wordt er niet zo gereageerd als iemand doodleuk ’s ochtends bij het koffieapparaat zegt dat hij/zij druk is? Waarom gaan niet alle alarmbellen rinkelen als jan en alleman dit aangeeft?

Druk ervaren is subjectief. Misschien is het zo dat mijn ‘druk-grens’ hoger ligt dan iemand anders – vaak genoeg hebben mensen bij mij aangegeven dat ze verbaasd zijn hoeveel dingen ik toch altijd oppak. Wellicht heb ik meer energie dan iemand anders of deel ik mijn tijden anders in. Of wellicht lijkt het dat ik minder druk ervaar, omdat ik inderdaad dit woord zo veel mogelijk – als het voor mijn gevoel nog niet nodig is – probeer te vermijden. Het betekent niet dat ik het gevoel heb dat iemand anders aan het zeuren is als hij/zij zegt dat ze zich druk voelen. In tegendeel. Echter wat ik de laatste jaren zie gebeuren, is alsof het lijkt dat dit woord een soort van ‘trend woord’ is geworden. Eentje voor in de boeken van Paulien Cornelisse. De mensen om je heen gaan het haast vreemd vinden als je de ‘Hoe gaat het?’ vraag bij het koffieapparaat op werk of bij een verjaardag van je neefje of vrienden niet beantwoord met ‘druk’.

Het is busy season, het is een achtbaan van deadlines. Dat hoort gewoon bij onze tak van sport en stiekem vinden we dat ook allemaal leuk. Maar druk ervaren moet niet de normaalste gang van zaken worden. Het is tot op een zekere mate goed, men presteert zelfs soms beter onder druk. Dit moet alleen niet leiden tot stress. Laten we er dan ook alsjeblieft geen cijfer aan koppelen. Ik snap dat er inzichtelijk gemaakt moet worden hoeveel overuren ik werk, maar koppel daar niet de mate van “het druk hebben” aan. Het maken van overuren valt bij iedereen anders, ieder persoon is uniek, ook hierin. 160 overuren voor de één, kan hetzelfde voelen als 50 overuren voor de ander.

En een laatste ding: laten we proberen niet voor alles het woord “druk” te gebruiken. We willen er niet voor zorgen dat op momenten dat je echte stress ervaart, de signalen niet worden opgepakt en het alleen wordt weggewuifd bij het koffieapparaat. Let’s not make druk the new black!

[1] Benieuwd naar de uitkomsten van het CBS? Zie hiervoor https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2017/14/beroep-en-werkdruk.

1 antwoord
  1. Berry
    Berry zegt:

    Lieve Andrea, Ik ben het helemaal met je eens dat “druk” een mode woord is en ook status aangeeft. Als je zegt dat je het niet druk hebt dan is er toch iets mis met je…Ik zeg tegenwoordig dat ik een fijn vol en rijk leven heb en dat ik geniet! Voelt veel beter om dat te zeggen! Liefs, Berry

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je meewerken met The Accountables?

Neem contact met ons op en doe mee!

DEZE WEBSITE WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR NYENRODE BUSINESS UNIVERSITEIT
IN SAMENWERKING MET DE VERENIGING VAN ACCOUNTANCY STUDENTEN