Emma van Berkel

Achtergrond

De accountancy sprong van het VWO

Starten vanaf het vwo kan zwaar zijn, en afgelopen september is er weer een grote lichting gestart. Ik neem jullie graag mee in mijn eerste jaar na het vwo. Nadat ik in juni hoorde ik dat ik geslaagd was van het VWO, brak een nieuw hoofdstuk aan in mijn leven. De middelbare school was afgelopen en ik moest nu een keuze maken in mijn studie. Mijn vader was mijn inspiratie toen ik ervoor koos om aan Nyenrode te studeren. Hij vertelde vol enthousiasme over zijn tijd daar. Ik bezocht de bedrijvenmarkt op Nyenrode om een werkgever te vinden en EY schoot er voor mij bovenuit. Ik besloot daar te solliciteren. Na een aantal gesprekken hoorde ik dat ik aangenomen was, hoera! 

In september was het eindelijk zover: de eerste dagen op Nyenrode en de introductie weken op werk. De eerste weken brachten een overweldigende stroom van nieuwe indrukken met zich mee en elke dag zag ik weer nieuwe gezichten. De eerste weken waren dan ook intens en ik kwam elke avond moe thuis. Ik was er helemaal niet gewend om zulke lange dagen te draaien, om dusdanig grote verantwoordelijkheden te krijgen en om veel in het Engels te doen. 

Mijn werk bij EY vereist niet alleen nauwkeurigheid en zorgvuldigheid, maar ook teamwerk en communicatie. Gelukkig heb ik het voorrecht om met geweldige collega’s samen te werken die me met open armen hebben verwelkomd en bereid waren al mijn vragen te beantwoorden. Dit maakte mijn eerste weken al een stuk gemakkelijker.  

Naast het werken ontdekte ik al snel dat ik hele leuke studiegenoten had. Met hen kon ik praten over hoe zij hun eerste weken hadden ervaren, aangezien zij dezelfde combinatie van studie en werk hebben. We deelden onze ervaringen, uitdagingen en onze tips om een goede balans te vinden. Het klikte bij sommige studiegenoten zo goed dat we elkaar ook buiten de studie om gingen zien. 

Naarmate de eerste weken verstreken merkte ik dat mijn vermogen om mijn studie en werk te combineren aanzienlijk was verbeterd. Zo kwam ik niet meer elke avond moe thuis van een werkdag. Ik leerde prioritieten te stellen en tijd vrij te maken voor dingen naast werk en studie. Terwijl het jaar vorderde begon ik te beseffen dat ik in een korte tijd een hele hoop had geleerd. Op een gegeven moment kon ik veel zelfstandig oppakken en merkte ik dat ik echt gegroeid was. 

Toen busy season begon leek het opeens alsof ik aan een nieuwe baan was begonnen. De taken die ik moest uitvoeren leken totaal niet op hetgeen ik in het najaar had gedaan. We gingen nu echt de cijfers (red. jaarrekening) controleren. Niet langer lag de focus, zoals bij de interim, op het verkrijgen van inzicht in het bedrijf. Ik moest mezelf opnieuw aanpassen en ook weer nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Daarnaast lag er veel werkdruk op mijn collega’s , waardoor zij minder tijd hadden voor mij. Ik ging zelf meer onderzoek doen en leerde zo ook om goed om te gaan met EY Canvas. Persoonlijk vind ik de werkzaamheden tijdens de jaareindecontrole het leukst, aangezien je dan echt met de cijfers aan de slag gaat. Ook moet je zelf bedenken welke documenten je kan opvragen, welke als onderliggend bewijs voor de cijfers in de jaarrekening kunnen dienen.  

Al met al kan ik vol vertrouwen zeggen dat mijn keuze om te studeren aan Nyenrode en werken bij EY een goede beslissing was! Als tip wil ik de huidige en toekomstige vwo starters meegeven om veel vragen te blijven stellen, zodat je begrijpt waarom we bepaalde werkzaamheden doen en hoe we ze doen.  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *