Seren Güven

Cultuur

Artikel

Continuous stress will kill you – prof. dr. Miša Džoljić (CEO van Nyenrode Business Universiteit)

Op de tweede Vereniging van Accountancy Studenten Studie Avond (VASSA) van studiejaar 2018-2019 d.d. 12 november jl.  gaven we het woord aan prof. dr. Miša Džoljić (Rector Magnificus en CEO van Nyenrode Business Universiteit). De VASSA wordt door de rector afgetrapt met: “Ik sprak een huisarts op Texel die zei dat ze een burn-out had; ik vond dit onzin”.

Meneer Džoljić heeft een verleden als arts en was lid van de raad van bestuur van het Academische Medisch Centrum (AMC). Om deze reden heeft hij een netwerk opgebouwd met onder andere de huisarts op Texel. Dit was destijds de enige huisarts op het grootste Waddeneiland. De huisarts vertelde dat ze elke dag wakker werd en het gevoel had dat ze werd geleefd. Er was geen moment dat ze het gevoel had dat ze geen publieke rol bezat, want ze werd continu herkend als de huisarts van het eiland. Ze kon nooit zichzelf zijn; dit zorgde voor ontzettend veel stress.

Men zegt dat stress gezond is en dat kunnen we beamen. Acute stress kan je leven redden: deze vorm van stress ervaar je een paar minuten en helpt je concentreren en alert zijn. Zodra je bijvoorbeeld bijna een ongeluk maakt, giert de adrenaline door je lichaam en zorgt dit ervoor dat je snel de juiste handeling kan verrichten. Wat minder gezond is, is chronische stress. Dit wordt weleens onderschat.

Het gevoel hebben dat je nooit vrij hebt, is een teken van chronische stress. Dit ervaarde de huisarts op Texel. Chronische stress wordt verwacht en resulteert in een lifestyle. Naast adrenaline kan je lichaam ook een ander hormoon aanmaken onder stress genaamd cortisol. Met cortisol kan je voor een langere periode met een stressvolle situatie omgaan. Cortisol helpt ons om optimaal te presteren voor een langere periode, maar een voortdurend hoog cortisol gehalte heeft veel negatieve bijeffecten. Denk hierbij aan diabetes, afbreken van spieren, verminderde vruchtbaarheid en depressies.

Tegenwoordig komen stress en burn-outs meer voor door de onevenwicht privé-werkbalans. Het stukje privé is tegenwoordig belangrijker; men wil veel reizen, op een jonge leeftijd trouwen en samen een huis kopen. Dit komt door de druk die ervaren wordt door social media. Het privéleven maakt steeds vaker een grote impact op de jongeren, maar hiernaast moet er ook gewerkt worden. Deze werkdruk blijft ook in dezelfde mate aanwezig als voorgaande generaties.

Jonge professionals ervaren de stress naast hun reguliere werk. Langdurige stress kan resulteren in een burn-outs en een hoop andere andere klachten. Het besef dat het privéleven een grotere rol speelt als stressfactor, dringt ook steeds meer door. Als studievereniging proberen wij dit onderwerp bespreekbaar te maken onder de studenten, bij de universiteit en op de werkvloer. Tot slot geeft meneer Džoljić ons uiteraard nog een paar tips mee tegen stress, namelijk voldoende slapen, sporten, gezonde voeding, vriendschappen onderhouden en voldoende ontspanning.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *