Wendy Zahoer

Column

Burn-outs: een Generatie Z probleem?

In een wereld waarin de snelheid van verandering samen lijkt te gaan met groeiende druk op jongeren, rijst de vraag: zijn burn-outs het nieuwe probleem voor Generatie Z? De signalen zijn duidelijk zichtbaar, met een groeiend aantal mensen dat uitgeput raakt[1] (1,6 miljoen Nederlanders in 2022 tegenover 1,3 miljoen in 2021, bron: TNO[2]), en het toenemende prijskaartje van zorgverzekeringen[3], lijkt ook niet bepaald geruststellend.

Verantwoordelijkheden en dilemma’s – Leef het maximale, werk minder

In een wereld waar FOMO (Fear Of Missing Out) hoogtij viert, worden jongeren tussen 20 en 30 jaar oud (Widiyastono, 2021)[4] geconfronteerd met de constante druk om het maximale uit het leven te halen. Velen ervaren een zware last op de schouders met dilemma’s zoals het huren of kopen van een huis, onzekerheid over het bestaan en stress over de hoge kosten van het leven.

Zelfs de oplossing van minder werken lijkt een dubbelzinnige remedie voor het probleem. Minder dagen werken betekent niet minder taken doen, maar hetzelfde werk in minder tijd proppen. De schaarse vrije dag wordt volgepland, waardoor de stress eerder toeneemt dan afneemt.

Overprikkelbaarheid – We staan altijd aan

Eén van de boosdoeners in het ontstaan van burn-outs lijkt de constante overprikkelbaarheid waaraan mensen, vooral jongeren, blootstaan. Ons brein staat de hele dag aan en wordt overspoeld door meldingen, notificaties en constante informatiestromen. De oplossing hiervoor ligt in prikkelbeperking. Denk hierbij aan: het nemen van regelmatige pauzes, een blokkade op afleidende websites tijdens werkuren, een werktelefoon zonder toegang tot sociale media-applicaties en adviezen over schermtijd voor smartphones en sociale media. Het simpele advies om je telefoon weg te leggen in de avond kan al een wereld van verschil maken.

Openheid en hulpbronnen – Praat erover

Het belang van open communicatie over mentale gezondheid wordt steeds groter. We moeten meer praten over onze persoonlijke situaties, maar de realiteit is dat psychologen steeds langere wachtlijsten hebben. Het wordt tijd om alternatieve bronnen van steun te vinden, zoals vrienden, familie of zelfs mentorfiguren op de werkvloer. Het is geen schande om hulp te vragen en te delen wat je doormaakt. Het is belangrijk om te erkennen dat het omgaan met burn-out niet alleen jouw probleem mag zijn.

Het is duidelijk dat het omgaan met de uitdagingen van deze tijd een gedeelde verantwoordelijkheid is. Werkgevers, werknemers, vrienden en familie – we moeten allemaal een rol spelen in het creëren van een omgeving waarin de druk op Generatie Z niet leidt tot een epidemie van burn-outs. Het is tijd om niet alleen te overleven, maar om écht samen te leven.

Literatuurlijst

[1] https://www.telegraaf.nl/lifestyle/2144772053/steeds-meer-burn-outs-zo-herken-je-klachten-en-zo-kom-je-er-vanaf

[2] https://www.tno.nl/nl/newsroom/2023/11/burn-out-gerelateerde-klachten-gestegen/

[3] https://www.metronieuws.nl/geld-carriere/2023/11/zorgpremie-hoge-kosten-niet-betalen/

[4] Widiyastono, M. H. (2021). Fear Of Missing Out Syndrome In Generation Z In Review Of Gender Group. In INTERNATIONAL CONFERENCE OF HUMANITIES AND SOCIAL SCIENCE (ICHSS) (pp. 518-522).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *