Mariëlle Pronk

Zelfontwikkeling

Artikel

Een burn-out: beter voorkomen dan genezen

De laatste jaren zien we het steeds vaker: collega’s, klasgenoten en familie of vrienden die te maken krijgen met de verschijnselen van een burn-out. Wat is een burn-out nu eigenlijk en waardoor wordt het veroorzaakt? Daarom zijn wij in gesprek gegaan met een drietal studenten over hun ervaringen met een burn-out.

In ons beroep als accountant is de hoge prestatiedrang en de hoge werkdruk bijna constant aanwezig. Dit heeft mede te maken met onze persoonlijke eigenschappen, waarin de meesten van ons zich zullen herkennen namelijk: perfectionistisch, gedreven en alles onder controle willen hebben.

De symptomen bij een burn-out kunnen per persoon verschillend zijn. Zo hadden de studenten die wij hebben gesproken allen een andere vorm. Waar de een last had van een burn-out gecombineerd met een depressie, had de ander in grote mate last van de meest voorkomende kenmerken van een burn-out: besluiteloosheid, vermoeidheid en een cynische houding richting de medemens.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • nachten niet doorslapen;
  • constante spanning in de spieren;
  • symptomen van stress (bijvoorbeeld een trekkend oog, een trillend been e.d.);
  • dingen niet kunnen onthouden, warrig overkomen; en
  • emotionele uitspattingen (bijvoorbeeld plots huilen, schreeuwen of snel onzeker worden).

Deze symptomen zijn zeker niet gelimiteerd, en zeker niet voor iedereen toepasbaar. In elke situatie zijn de symptomen verschillend.

Waar komt het eigenlijk door?

De oorzaken van een burn-out zijn voor iedereen anders, maar wat ons opviel is dat de mentaliteit in de accountancy versterkend werkt. Collega’s zeggen vaak ‘’ik heb het druk’’ of ‘’ik heb geen tijd’’, terwijl dit voorkomen kan worden door prioritering van taken of een juiste afstemming. Voor wie is het niet herkenbaar: ‘’multitasking’’. Terwijl je bij klant X zit ben je nog bezig met je werk af te ronden voor klant Y. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je minder efficiënt bezig bent en soms je werk opnieuw moet doen. De norm is vaak nog dat veel wordt overgewerkt, terwijl dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Eén van de studenten vroeg: ‘’Moet de norm niet ons contract zijn?’’.

In bovenstaande richten wij ons met name op de burn-out veroorzaakt door ons werk als accountant. Dat een burn-out door vele andere dingen veroorzaakt kan worden is natuurlijk geen geheim. De grootste veroorzaker van een burn-out is dat je voor een langdurige periode last hebt van een hoge mate van stress. Hierdoor kan het meerdere jaren duren voordat je daadwerkelijk ziek wordt.

Wat kun je doen?

Zodra je merkt dat je last krijgt van de symptomen die bij een burn-out horen is het belangrijk dat je hierover communiceert met iemand. Doe dit met iemand op het werk of thuis. Probeer niet door te blijven gaan, dit kan de symptomen namelijk verergeren en er vervolgens voor zorgen dat je langer thuis zit nadat je burn-out geëscaleerd is. Bij een burn-out wil je zelf doorgaan maar wil je lichaam niet meer, let hier dus op! Het belangrijkste nadat de burn-out geconstateerd is, is het accepteren van wat er aan de hand is. Je moet beseffen wat er speelt, voordat je stappen kan ondernemen.

Zo hielp bij één van de studenten die wij hebben gesproken het actief bezig zijn met mindfulness, het leven in het nu en je bewust zijn van je omgeving. Bij de ander hielp het om zich bewuster te worden van haar leefomgeving en gezonder te gaan eten en meer te gaan sporten. Zo zijn er meerdere manieren die jou kunnen helpen om weer mentaal gezond te worden.

Iemand in je omgeving heeft een burn-out, hoe help ik ?

De studenten die wij spraken gaven aan dat de meeste collega’s en hun directe omgeving niet met hen over de situatie wilde praten, dit omdat naaste familie en bijvoorbeeld de managers hebben aangegeven om dit niet te doen. In deze situaties wilden de studenten juist wel dat er met hen over gesproken werd, zodat zij konden vertellen wat er aan de hand was. Daarom geven zij als tip mee: denk niet dat je weet waar de ander behoefte aan heeft, maar vraag of je iets kan doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *