Candide Verbruggen

Cultuur

Interview

Een semester in Zuid Afrika

Sinds 2017 bestaat in de Bachelor Accountancy op Nyenrode de mogelijkheid om een deel van de vakken aan een andere universiteit te volgen. Voorwaarde is wel dat de student alles zelf regelt. Candide sprak de eerste student die een semester in het buitenland heeft gestudeerd over haar ervaringen.

Francis Lemlijn (22) heeft in het voorjaar 2018 een semester in Zuid-Afrika gestudeerd aan de Stellenbosch University. Sinds september 2014 studeert zij aan Nyenrode, de Bachelor Accountancy. Daarnaast werkt zij bij accountantskantoor Accon AVM.

Studeren tussen de wijnvelden

Ik houd erg veel van reizen en heb al veel landen bezocht. Ik was echter nog nooit in Afrika geweest, terwijl de cultuur en natuur daar mij wel aantrekt. Daardoor kwam ik al snel uit bij Zuid-Afrika. Na lang speuren op internet kwam ik Stellenbosch University tegen. Die universiteit ligt midden tussen de wijnvelden in de stad Stellenbosch, zo’n 50 km van Kaapstad. Ik was op zoek naar een universiteit met een campus waar ik me even echt student kon voelen. Daarnaast wilde ik liever niet in een drukke stad zitten. Stellenbosch University was dus ideaal voor mij!

Op avontuur

De keuze om een half jaar in het buitenland te gaan studeren was voor mij snel gemaakt. Ik wilde graag mijn horizon verbreden en ervaren hoe het is om een tijdje voltijd te studeren. Veel van mijn vriendinnen en vrienden van vroeger, die een andere opleiding volgen, hebben een periode in het buitenland gestudeerd. Van hen hoorde ik enkel goede verhalen en ik stond zelf ook wel open voor zo’n avontuur.

Het was veel werk om deze stap te kunnen zetten. Toen ik mijn plan aan mijn performance manager had uitgelegd stond mijn werkgever er gelukkig positief tegenover. Ik kreeg dan ook een half jaar onbetaald verlof. Ik moest wel zelf contact leggen met de universiteit en het juiste visum regelen. Daar ging veel tijd overheen maar gelukkig hoorde ik een paar weken voor vertrek dat het gelukt was! Ook al was het veel werk, het was het allemaal waard, ik heb een fantastische tijd gehad in Zuid-Afrika.

Vrijwilligerswerk

Ik heb meegedaan aan een project om vrijwilligerswerk te gaan doen. Op een lokale school heb ik Engelse les gegeven aan jonge kinderen. Op mijn universiteit had ik een beetje Zuid-Afrikaans geleerd waardoor ik kon communiceren met de kinderen. Vervolgens behandelden we iedere week een ander thema. Dan merk je soms ook dat er cultuurverschillen zijn. Eén week hadden we als thema ‘fruit’. We hadden fruit gekocht op de markt en dat meegenomen naar de school om de kinderen de Engelse namen te leren. Maar sommige kinderen hadden bijvoorbeeld nog nooit een mango gezien.

Cultuurverschillen

De colleges in Zuid-Afrika zijn anders dan in Nederland. Op Nyenrode zit je meestal maar met 20 tot hooguit 30 studenten in een college. Op Stellenbosch volgde ik college met 300 andere studenten. In Zuid-Afrika is er tijdens het college weinig mogelijkheid om vragen te stellen en er wordt ook minder input verwacht van studenten. Na het college is er wel een half uurtje waarin je vragen kunt stellen aan je docent.

Een ander cultuurverschil waar ik mee geconfronteerd werd, was de apartheid. De apartheid in Zuid-Afrika is natuurlijk afgeschaft maar nog wel duidelijk voelbaar. Het grootste deel van de studenten aan Stellenbosch University is bijvoorbeeld blank, terwijl dit niet geldt voor de wijken in de stad Stellenbosch. Tijdens een excursie met de universiteit ben ik ook in de townships rondom Stellenbosch geweest. Townships zijn wijken aan de rand van de stad, ze bestaan voornamelijk uit hutjes zonder toilet en stromend water. Dit was heel schokkend om te zien. Het verschil tussen de omstandigheden in de townships en de campus is enorm. De studenten leven in een bubbel en beseffen vaak niet hoe de omstandigheden een paar kilometer verderop zijn. De meesten van hen zijn ook nog nooit in een township geweest.

‘Het komt morgen wel’

Ik merkte ook dat op een doorsnee werkdag de werkdruk een stuk lager ligt. Er heerst in Zuid-Afrika echt een mindset van: ‘Komt het vandaag niet, dan komt het morgen wel’. Dit was aan de ene kant heel relaxed en deed me ook beseffen hoe gehaast alles in Nederland vaak verloopt. Aan de andere kant duurde het soms weken voordat je reactie kreeg op een mailtje. Alles verloopt een stuk minder snel.

Tijdens de eerste week aan de Stellenbosch University kregen alle internationale studenten een voorlichting aan de Universiteit. De voorlichting ging over de universiteit, de campus, de veiligheid in Zuid-Afrika en diverse projecten waar je aan deel kon nemen. Via deze voorlichting ben ik bij het vrijwilligerswerk uitgekomen wat ik heb gedaan.

Eén minuut douchen per dag

In de periode dat ik in Zuid-Afrika was, was er een gebrek aan water. Je mocht maar één minuut per dag douchen en dat water probeerde je op te vangen om het te hergebruiken. Ik heb het niet ervaren als een grote aanpassing, na een tijdje wordt het heel normaal om hiermee om te gaan. Gelukkig is het niet tot een day zero gekomen.

Op reis

Tijdens mijn periode in Zuid-Afrika ben ik naar meerdere plaatsen in Zuid-Afrika geweest, waaronder Johannesburg, Krügerpark, de Panorama-route en de Garden-route. Vervolgens ben ik net voor mijn tentamens twee weken naar Namibië geweest. Samen met huisgenoten huurde ik een 4×4 met twee tenten op het dak. Het was een hele bijzondere ervaring om in Namibië te gaan wildkamperen en rondtrekken. In die periode hadden wij ook geen internet of verder contact met de buitenwereld. In de weken na mijn tentamens ben ik vervolgens nog een periode van 2,5 week naar Mozambique geweest. Daar reisde ik ook rond met huisgenoten en een deel alleen. Ik verbleef daar onder andere in een dorp waar ik plaatselijke gerechten leerde koken van één van de inwoners. De mensen daar waren buitengewoon gastvrij naar mij.

Al met al was het een geweldige ervaring en ik zou dan ook iedereen aanraden om een periode in het buitenland te gaan studeren of werken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *