Erwin Scholman

Cultuur

Artikel

Als Nederlandse accountant in het buitenland – deel 2

Wie: Erwin Scholman

Functie: Senior Manager bij KPMG – Silicon Valley

Waar: San Jose, California

 

Sinds september 2018 woon ik samen met mijn vrouw Lisa in San Jose, Californië. Hier ben ik werkzaam in de Audit als Senior Manager en ben ik betrokken bij de controle van een divers aantal klanten waaronder een grote beursgenoteerde organisatie en aantal tech scale-ups.

Waarom heb je de keuze gemaakt om naar het buitenland te verhuizen voor jouw accountantsorganisatie?

In mijn eerste jaren bij KPMG werkte ik aan een opdracht waar ons team in Nederland nauw samenwerkte met KPMG US. Ik was toen al benieuwd naar hoe het zou zijn om in de US te werken. Na vijf jaar bij KPMG gewerkt te hebben maakte ik promotie tot manager en was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Op dat moment ben ik in gesprek gegaan met verschillende partners bij ons op kantoor om te kijken of er mogelijkheden waren om voor KPMG US te werken. Na diverse gesprekken kreeg ik de mogelijkheid om of naar Houston of Silicon Valley te gaan. De dynamische omgeving en het startup ecosysteem in Silicon Valley met de razendsnel groeiende Tech bedrijven, unicorns en vele IPOs trokken mij erg aan. Werken in Silicon Valley gaf mij de mogelijkheid om mij te verdiepen en te ontwikkelen in een sector waar mijn interesse naar uitgaat en ook een sector die zich in Nederland enorm snel ontwikkelt.

Hoe is het om te leven en werken in het buitenland en hoe ziet je leven er in US uit?

Ongeveer 10 maanden na mijn eerste gesprekken, stonden we met z’n tweeën met vijf vol gepakte koffers op het vliegveld van San Francisco. In het begin was het allemaal best wel even wennen en komt er veel op je af. Zo moesten we een nieuw huis zoeken én inrichten, bankrekeningen openen, opnieuw ons rijbewijs halen en ga zo maar door. Allemaal dingen die net even anders gaan dan in Nederland en ook vaak langer duren dan dat we eigenlijk hadden gehoopt. Ook al was het in het begin niet altijd makkelijk, ik vond het wel een hele leuke periode om samen te ervaren. Nadat we gesetteld waren was het makkelijk aanpassen aan de leefstijl in Californië: weekenden weg naar Yosemite, Lake Tahoe of een van de vele leuke kustplaatsen, genieten van het mooie weer aan het zwembad, de vele wijngaarden en met vrienden naar sportwedstrijden (go Sharks!).

Op het werk was het ook even acclimatiseren. Hoewel ik in principe aan de slag ging in dezelfde functie en bij dezelfde organisatie waar ik in Nederland erg vertrouwd mee was geraakt, voelde het in de US af en toe als een compleet nieuwe baan. Naast het gemis van het netwerk van collega’s (en vrienden) wat ik in Nederland om mij heen had opgebouwd, is er in de US een andere cultuur op de werkvloer. Zo ben ik in Nederland bijvoorbeeld gewend om de opdracht echt ‘samen’ met het team te doen en daarbij ook actief input te vragen van junior teamleden. Hier zijn teamleden dat veel minder gewend. Ze verwachten dat je echt de leiding neemt en met name instructies geeft.

 Wat denk je terug mee te nemen naar Nederland als je terugkeert?

Op werkgebied heb ik hier veel geleerd over de technologie en scale-up sector en de complexe vraagstukken die bij dit soort bedrijven komen kijken. Veel van deze startende bedrijven maken nog geen winst, hebben vaak zelfs geen omzet en worden volledig gefinancierd door venture capital. Dit brengt andere risico’s en vraagstukken met zich mee dan bij bedrijven met stabiele positieve kasstromen. Daarnaast ben ik momenteel betrokken bij een IPO-proces. Het van dichtbij meemaken van dit proces is enorm interessant en leerzaam. Ik hoop deze kennis en ervaring ook in Nederland te kunnen gaan inzetten.

Op persoonlijk vlak heeft dit avontuur mij ook veel gebracht. Het leuke en bijzondere aan het werken in een andere omgeving en cultuur is dat het je dwingt om na te denken over de dingen die je altijd eigenlijk heel normaal vond. Dit zorgt voor een bredere zelfreflectie die heel erg leerzaam is en daarmee voor een versnelde persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hoop ik een stukje van de Amerikaanse vriendelijkheid mee terug te kunnen nemen. Mensen zijn hier heel beleefd en behulpzaam en zijn altijd in voor een praatje bij de kassa of in de kroeg.

Wat is je meest bijzondere werk & leef ervaring in het buitenland

De afgelopen 2,5 jaar waren een aaneenschakeling van leuke en bijzondere momenten. De bezoeken van onze families en vrienden uit Nederland, nieuwe vriendschappen, mooie reizen door Utah en Hawaii, weekenden naar Portland en Seattle, lunches met uitzicht over de oceaan en hikes met zonsopkomst in Yosemite. Afgewisseld met het werken in een sector waar soms met miljarden wordt geïnvesteerd in startups zonder omzet en of een bewezen technologie. Het meemaken van een IPO-traject is toch wel een van de leukste processen, maar ook de gesprekken met mijn klanten zullen mij zeker bij blijven. Zo is een van mijn klanten bezig met de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. Met een enorm team werken zij aan de techniek om de auto met minimale interventie van een mens te laten rijden. De gesprekken met de engineers over hoe deze technologie werkt en wanneer we dit product hopelijk in Utrecht gaan zien rijden zijn heel erg gaaf. Maar de meest bijzondere ervaring is toch wel de zwangerschap van Lisa, in mei verwachten we ons eerste kindje.

Heb je nog een tip voor de jonge accountant wat betreft werken in het buitenland of ten aanzien van mogelijkheden en kansen hiervoor?

 Het proces van het vinden van een plek in het buitenland, het schrijven aan een business case en het aanvragen van een visa kan best lang duren. Mijn tip is dan ook om tijdig bij je werkgever aan te geven dat je de ambitie en interesse hebt in een ‘rotation’ naar het buitenland. Het hebben van een contact op de bestemming waar je heen wilt, kan daarnaast erg helpen. Zo had ik goed contact met een senior manager die vanuit Nederland naar de US was uitgezonden en mij heeft geholpen om in contact te komen met de juiste partners op de locatie in het buitenland.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *