Angelo Martinez

Maatschappij

Opinie

Accountancy door de ogen van een stagiair

Ik ben Angelo Martinez, derdejaars bachelor student Accountancy aan de Haagse Hogeschool. Voor mijn stageperiode heb ik gekozen om bij een big 4 kantoor mee te lopen. In mijn geval is dit Deloitte, omdat dit kantoor mij het meeste aansprak op het gebied van werknemerscultuur en manier van werken. Ik had als plan om het echte werkveld te ervaren, mee te maken hoe een busy season nou echt is bij een big 4 kantoor en mijn studiekennis om te zetten naar praktische kennis.

Ik had een aantal verwachtingen van Deloitte die ik terug zou zien gedurende mijn stageperiode. Ten eerste wou ik kunnen ontdekken of ik mijn verwachting over de werknemerscultuur wel aansloot met de realiteit. Ten tweede wou ik zien hoe goed ik op de proef werd gesteld gedurende controles met de kennis die ik al had. Ten derde wou ik alles te weten komen over de periode na mijn stageperiode. Ik wou mij hierbij inlichten over de trajecten na de HBO-bachelor en wat de rol van het accountantskantoor hierin zou zijn.

Tijdens mijn stageperiode heb ik veel nieuwe mensen leren kennen die met mij veel ervaring en kennis deelden. Dit was voor mij zeker van groot belang, omdat ik mij zo beter kon inlichten over de audit afdeling binnen het accountantskantoor en over de studieachtergronden van mijn collega’s. Verder kreeg ik ook de kans om mijn soft skills op de proef te stellen bij de klant. Dit was voor mij een unieke ervaring om mijzelf te bewijzen op het gebied van klantrelatie, aangezien dit een fundamenteel aspect is bij een auditopdracht. Tevens werd mijn studiekennis op de proef gesteld in de praktijk door mijn collega’s. Dit was gelijk een test voor mij of ik wel genoeg kende. Tot slot heb ik veel verschillende posten mogen controleren. Hierdoor kwam ik erachter of ik wel pas binnen audit.

Echter, deze ervaringen waren niet altijd hetzelfde tijdens mijn stageperiode. Door de uitbraak van Covid-19 is de manier van werken veel veranderd. De quarantaine heeft zeker een impact gehad op mijn stage in zijn geheel, maar voornamelijk op het beter leren kennen van de organisatie zelf en mijn ontwikkeling. Weliswaar mag ik van geluk mag spreken dat ik mijn stage heb kunnen voortzetten met een goede begeleiding van mijn collega’s tijdens deze crisis. Gelukkig zijn de auditopdrachten voortgezet, ondanks het verplicht thuis werken. Door het thuiswerken kunnen stagiairs zich minder snel ontwikkelen, omdat we niet meer constant omringt zijn door ervaren collega’s die ons veel leren. Er is veel begrip voor de situatie en er zijn aanpassingen gedaan zodat ik mijn stage zo goed mogelijk kan voortzetten. Ik ben zeer positief over de manier van aanpak van Deloitte en mijn collega’s. Ik ervaarde snel dat het thuiswerken door deze aanpak zo gering mogelijk mijn ontwikkeling zou verhinderen.

Al met al ben ik zeer tevreden over mijn keuze om voor deze stage bij een big 4 kantoor te kiezen. Ik zie veel pluspunten terug die mij veel zullen helpen in mijn studieontwikkeling. Apart van de ervaren en aardige collega’s, vond ik het bijzonder om te zien dat de organisatie zich niet snel overgeeft aan de crisisomstandigheden en ondanks alles toch nog hun werknemers de kans biedt zich verder te ontwikkelen en werkervaring op te bouwen. Ik heb zeker mijn plaats binnen het kantoor kunnen vinden en ik hoop ook ooit mijn opgebouwde kennis en ervaring te kunnen delen in de toekomst met studenten die in mijn voetsporen treden als stagiair.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *