Lennard Verhoeven

Maatschappij

Interview

Aan de andere kant van de tafel

Interview met Lennard Verhoeven

Na 7 jaar werken in de accountancy, waarvan het grootste deel van de tijd bij Deloitte, besloot oud-Nyenrodiaan Lennard Verhoeven een tijdelijke overstap te maken naar de autoriteit financiële markten (AFM). The Accountables interviewden hem over deze keuze en zijn huidige rol bij de AFM.

Aan de slag bij de AFM

Kwaliteit heb ik altijd enorm belangrijk gevonden. Dit heb ik in het begin van mijn loopbaan vormgegeven door naar een zo hoog mogelijke controlekwaliteit te streven op de opdrachten waarbij ik betrokken was. In 2016 heb ik op het gebied van kwaliteit een bredere rol kunnen vervullen door mijn lidmaatschap van de Young Audit Board van Deloitte.

Ik wilde echter altijd nog iets ‘speciaals’ doen op het gebied van kwaliteit en mijn kennis verbreden. Een tweejarig traject bij de AFM bood hiervoor een perfecte mogelijkheid. En dus ben ik vanaf 1 januari formeel uit dienst getreden bij Deloitte en voor een afgebakende periode van twee jaar in dienst getreden bij de AFM. Ik ben nu dus écht een AFM’er, waardoor ik in de rol als toezichthouder opeens aan de andere kant van de tafel kom te zitten. Dat is wel heel bijzonder om mee te maken, ineens zit ik tegenover onder meer het management team van accountantsorganisaties.

Dit traject zie ik als een mooie mogelijkheid om mijn kennis over controlekwaliteit verder te verdiepen en mijn horizon te verbreden. Na dit traject treed ik weer in dienst bij Deloitte zodat ik de opgedane kennis daar kan toepassen. Deze opgedane kennis is zeer nuttig voor de sector. Ik ben blij dat ik hierdoor mijn eigen bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de beroepsgroep.

Ik zit in het team dat zich dagelijks bezighoudt met het toezicht op de accountantsorganisaties. Wij houden ons bezig met het beoordelen van de verandertrajecten, het kwaliteitsstelsel en het toetsen van de kwaliteit van de controles. Op dit moment ben ik vooral bezig met het kwaliteitsstelsel van de accountantsorganisaties. Dit is ook het onderdeel dat mij het beste ligt en gaat vooral over zaken zoals cliëntacceptatie en interne kwaliteitsonderzoeken. Mijn werk voer ik meestal uit op kantoor maar soms ga ik ook langs bij de organisaties zelf. Daar spreken we dan bijvoorbeeld MT-leden maar ook met controleleiders.

Wisselwerking

De belangrijkste vaardigheid die ik in de accountancy heb opgedaan is de professioneel kritische instelling. Bij Deloitte heb ik geleerd om de vinger op de “zere plek” te leggen en een rechte rug te tonen richting controlecliënten. Moeilijke discussies gingen we hierbij nooit uit de weg. Deze opgedane vaardigheid pas ik nog dagelijks toe bij mijn werk als toezichthouder. Daarnaast denk ik dat mijn praktijkervaring goed van pas komt in mijn rol als toezichthouder. Ik ken het controleproces van binnenuit en ik weet hoe grote accountantsorganisaties functioneren. Ik herken de dynamiek binnen een controleteam.

Maar er zijn natuurlijk zaken die ik graag terug wil meenemen naar de accountancy vanuit mijn rol als toezichthouder. Het is belangrijk om te weten hoe de toezichthouder naar bepaalde zaken kijkt. Bijvoorbeeld: waar ligt de kwaliteitslat voor controles?

Uit de auditpraktijk

Wat ik erg waardeerde aan het werken bij Deloitte was de dynamische omgeving en de gedrevenheid waarmee het werk wordt uitgevoerd. Er werken daar veel kundige mensen die elkaar écht beter willen maken. Ik ben ze nog steeds dankbaar voor alles wat ik van ze geleerd heb. Ook bij de AFM merk ik deze bevlogenheid om het juiste te doen. Dat spreekt mij erg aan. Ook vind ik het erg interessant om vanuit het perspectief van een toezichthouder naar mijn eigen beroepsgroep te kijken.

Mijn collega’s reageerden erg positief op mijn overstap. Vanuit het leadership werd deze stap ook gestimuleerd. Natuurlijk is zo’n overstap voor mijn directe collega’s uit de controleteams wat lastiger, maar dat hebben ze altijd afgedaan als: “Dat is ons probleem, als jij dit een mooie uitdaging vindt, moet je dit vooral doen”.

Een grote verandering in mijn dagelijkse werk is het eindproduct. Binnen de audit is dit eindproduct heel duidelijk: een controleverklaring. Binnen de AFM ligt dit anders. Een rapport heeft een grote invloed op de betreffende accountantsorganisatie en bij een publiek rapport op de sector. Hierdoor is een AFM rapport altijd volledig maatwerk en gaat er een zorgvuldig afwegingsproces aan vooraf.

Kwaliteitsverhoging

Dit traject geeft een mooie mogelijkheid om als accountant veel te leren van de toezichthouder. Deze kennis kan ik uiteindelijk weer toepassen in de audit sector. Het doel hiervan is om uiteindelijk de kwaliteit van de controle te verhogen. Ik denk dat het belangrijk is dat de toezichthouder en de beroepsgroep actief met elkaar in gesprek blijven. Ik heb hier ook al hele mooie voorbeelden van gezien. De AFM is bijvoorbeeld betrokken bij het verandertraject gedrag en cultuur bij de OOB-accountantsorganisaties.

Maar natuurlijk is dit niet de enige manier om de kwaliteit van de controle te verhogen. Naar mijn mening zou de kwaliteit al substantieel verhoogd kunnen worden als de planning realistischer wordt en de “tone at the top” kwaliteitsgericht is. Afgelopen jaren heb ik in de praktijk ervaren dat dit een enorme positieve impact heeft op de kwaliteit. We hoeven het dus niet in de eerste plaats in hele ingewikkelde zaken te zoeken.

En hierna?

Ik heb me tot nu toe altijd voorgenomen om niet té ver vooruit te willen kijken. Mijn ervaring is dat mooie kansen vaak vanzelf op je pad komen als je positief met je werk bezig bent. Voorheen was het behalen van de RA-titel mijn doel. Het mondeling eindexamen voor mijn RA-titel heb ik in januari met succes behaald. Nu is het mijn doel om de komende twee jaar zoveel mogelijk te leren bij de AFM en erover na te denken hoe ik deze nieuwe kennis straks op een goede wijze kan toepassen in de accountancysector.

Ik wil accountancystudenten graag meegeven om kritisch te zijn op je eigen werk. Durf out–of-the-box te denken en ga veelvuldig met collega’s op een informele wijze het gesprek aan over de vraag of je (op opdrachten) wel de juiste dingen doet. Een open en informele “consultatiecultuur” is enorm belangrijk. Probeer daarnaast te waken voor de juiste werk-privé balans. Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig dat soms is, maar daardoor houd je het echt het langste vol!

2 antwoorden
  1. Tjibbe Bosman
    Tjibbe Bosman zegt:

    Leuke bijdrage en mooie stap Lennard, veel succes! We zijn erg benieuwd naar je ervaringen en de “best practices” die je in je rol bij de AFM tegen komt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *