VRAAG:

Ik ben net begonnen in de accountancy en hoor veel verschillende meningen over de dresscode op kantoor/bij de klant. Hoe ziet volgens jou de accountant anno de 21e eeuw er op het best uit? En wat is jouw mening daarover?

De Dr. Audit van deze week: een stijlvolle auditor bij een Big4 accountantsorganisatie

Beste jonge accountant,

Een ontzettend goede vraag, waarvan ik mij goed kan voorstellen dat je die stelt. Er zijn namelijk inderdaad veel uiteenlopende meningen over de dresscode, voor zowel dames als heren en voor zowel op kantoor als bij de klant.

Inmiddels werk ik ruim een half decennium binnen de auditpraktijk, wat natuurlijk niet bijzonder lang is. Toch is mij gedurende deze relatief korte periode een behoorlijke, maar sluipende, ontwikkeling voor wat betreft de dresscode opgevallen. Toen ik als stagiair indienst kwam, ging ik iedere dag met keurig gepoetste zwarte schoenen, een strak (altijd wit) gestreken overhemd, een donkerblauw pak en – last but not least – een das om naar kantoor of de klant. Iedere dag! Ook mijn mannelijke medestagiairs hielden dezelfde dresscode aan en de vrouwelijke medestagiairs gingen ook iedere dag keurig gekleed naar kantoor of de klant.

De combinatie van zwarte schoenen, het witte overhemd en het donkerblauwe pak vindt overigens zijn oorsprong in het Londense bankwezen, waar dit de gebruikelijke kledij voor mannen is. Bruine schoenen, een zwart of grijs pak en een overhemd anders dan de kleur wit zijn daar absoluut not done. Voordat ik indienst kwam dacht ik dat dat bij een accountantsorganisatie (ook financiële sector) ook vast het geval zou zijn. Maar dat bleek niet zo. Ik kwam mensen met overhemden in alle kleuren van de regenboog tegen, bruine (?!) schoenen en zelfs hier en daar een verdwaald bruin pak. Maar twee dingen hadden vrijwel alle mannelijke collega’s gemeen: iedereen droeg door de week (behalve op ‘casual Friday’) een pak en naar de klant droeg vrijwel iedereen altijd keurig een das. Beide is nu helaas verleden tijd.

De afgelopen jaren leek er sprake te zijn van een kantelpunt en door de week casual op kantoor lijkt nu steeds meer de regel dan de uitzondering. Ook de das begint een zeldzaam fenomeen te worden, waarvan bij het dragen ervan nu wordt gevraagd: ‘heb je vandaag iets belangrijks?’. Hoewel ik moet bekennen mijzelf ook schuldig te maken aan het steeds minder dragen van een das, ga ik wel iedere dag keurig in mijn pak naar het werk.

Voor vrouwelijke collega’s is het wat moeilijker te duiden wat de ontwikkeling is in de dresscode. Wat kleding betreft hebben vrouwen het, in de ogen van mannen, een stuk makkelijker. Ze kunnen vrijwel alles aandoen, als het maar netjes is. De vrouwelijke collega’s waar ik mee werk, deden dat en doen dat nog steeds. Complimenten wat dat betreft! Maar ook bij mijn vrouwelijke collega’s zie ik de ontwikkeling naar steeds meer casual kleding op kantoor.

Hiermee kom ik terug op je tweede vraag, hoe een accountant in de 21ste eeuw eruit ziet. Als accountants beoefenen we een professioneel beroep en verlenen wij, als hoeder van het maatschappelijk verkeer, professionele diensten aan onze klanten. Daarbij hoort, vind ik, dat wij ons (ook in de 21ste eeuw) professioneel kleden in de vorm van een pak (voor mannen). Ten eerste vind ik dat gewoon netjes staan richting klanten, maar ook richting collega’s. Persoonlijk ben ik daarom ook niet zo’n fan van casual kleding op kantoor. Enerzijds omdat dit soms onhandig kan zijn als je toch ineens naar een klant moet en anderzijds omdat het ene casual het andere casual niet is. ‘Casual’ is wat dit betreft een te rekbaar en te vrij interpreteerbaar begrip, waaraan iedereen zijn eigen invulling kan geven. En af en toe gaat dat niet helemaal goed. Wat mij betreft wordt zakelijke kleding (voor mannen en vrouwen) daarom weer de regel (en niet de uitzondering) op kantoor. Uiteraard is het prima om af en toe een casual dagje te hebben, maar zorg dan dat het er een beetje verzorgd uitziet.

Hartelijke groet,

Een auteur, in een joggingbroek die vanwege de Corona-maatregelen thuiswerkt.