VRAAG:

Nu ik een aantal jaar in dienst ben bij mijn accountantskantoor, zit ik steeds meer over mijn toekomst na te denken. Hoe kan ik mij verder ontwikkelen om mij voor te bereiden voor mijn potentiële weg naar het partnerschap? Hoe is jouw ‘reis’ geweest, wat waren voor jou de speciale leermomenten en heb jij nog tips voor toekomstige partners?

De Dr. Audit van deze keer: een partner bij een grote accountantsorganisatie.

Beste jonge accountant,

Het is altijd goed om aan je toekomst te denken. Ik heb mij zelf ook vaker de vraag gesteld hoe mijn toekomst er uit zou zien. En ook dacht ik na over de vraag: als ik op zou kunnen voor partner, wat voor een type partner zou ik dan willen zijn? Inmiddels ben ik partner bij een grote accountantsorganisatie. Naast mijn werk reis ik graag om meer van de wereld te zien, vandaar dat ik in mijn advies en leermomenten een aantal parallellen met reizen zal trekken. Hopelijk kun je daar iets mee!

Het ontdekken van nieuwe plaatsen, landschappen en culturen

Aan het begin van mijn carrière heb ik mij gericht op mijn studie en het me eigen maken van ‘audit-vaardigheden’. Op het moment dat ik wat meer overzicht kreeg over de controles en mijn klanten, ben ik meer gaan focussen op het organiseren van de audit en het coachen van collega’s. Het maken van de vervolgstap richting manager vond ik lastiger, er werd meer gesproken over ‘making an impact’ en ‘gesprekspartner’ zijn. Deze wat meer softe competenties zijn moeilijker meetbaar en gaan qua coaching soms met wat vallen en opstaan. Het mij blijven ontwikkelen heeft mij echter zowel zakelijk als privé verder gebracht.

Mijn grootste drive om te komen tot waar ik nu ben is het steeds weer willen leren van nieuwe vaardigheden, nieuwe mensen ontmoeten en een (soms wat overmatige) nieuwsgierigheid.

Reistijd

Het is niet altijd te voorspellen hoe lang je over een reis zult doen. Onderweg kun je vertragingen of tegenslagen hebben, maar ook mogelijkheden om over te stappen op een snellere route. In de eerste jaren viel ik eigenlijk niet heel erg op. Ik wilde wel graag snel door naar de volgende functie en afstuderen, maar ik maakte een jaar later promotie dan ik had gewild. Achteraf ben ik hier erg blij mee, omdat ik een hele solide basis heb kunnen leggen en daarna veel sneller ben doorgegroeid.

Blijf jezelf en positief

Iedereen heeft zijn of haar eigen paspoort/identiteit. Mijn eenvoudige tip is om jezelf te blijven en je eigen kwaliteiten in te zetten en te vergroten. Gebruik je intuïtie op momenten dat je ergens over twijfelt en zoek verder, als accountant hebben we een belangrijke rol in het maatschappelijk verkeer. En tegenslagen heeft helaas iedereen, zie die als leermomenten.

Ontmoeten van mensen

Een reis maak je nooit helemaal alleen, je komt mensen tegen onderweg en bouwt relaties op. Voor mij is het belangrijk om met mensen te werken die in mij geloven en mij helpen de volgende stap te maken. Grote fouten maak je eerder alleen dan samen, dus blijf elkaar opzoeken, twee weten immers meer dan één. Zorg ervoor dat je mensen om je heen hebt waar je mee kunt klankborden.

Tot slot, blijf tijdens het reizen ook naar buiten kijken. Life is a journey not a destination.

Ik hoop dat je aan deze tips en ervaringen iets hebt en wens je een hele goede reis!