MENU
Sytse Jousma
  

Sytse Jousma haalde de Bachelor cum laude

“Laat je niet overreden met flauwekul-argumenten”

Sytse Jousma behaalde de Bachelor Accountancy cum laude. Toen hij nog in 5/6 vwo zat volgde hij buiten schooltijd al colleges aan de universiteit. Excellente middelbare scholieren konden zo alvast kennis maken met wetenschappelijk onderzoek. Hij houdt vooral van rekenen, maar vindt de interactie met de klant ook belangrijk.

Wilde je toen, in 5 vwo, al de accountancy in?
“Nee, ik wist toen nog helemaal niet wat ik wilde. Ik had ook zo’n breed mogelijk pakket gekozen, zodat ik nog alle kanten op kon. Ik twijfelde uiteindelijk tussen voltijds Economie of parttime Accountancy, waarmee ik in aanraking kwam tijdens een banenworkshop op school. Ik ging solliciteren bij EY en had meteen een baan, dus toen ging het ineens heel snel.”

Was de studie en het werk wat je ervan verwachtte?
Toen ik begon kon ik me nog niet veel voorstellen bij de werkzaamheden die je doet als accountant. Het is me positief bevallen. Ik vind de interactie met de klant heel leuk, en het samenwerken in een team met jonge mensen. “

Vooral de sociale kant dus?
(lacht) “Nou, eigenlijk ben ik helemaal niet zo sociaal. Ik vind de materie zelf ook erg interessant, het werk dat je doet. In de opleiding gaat mijn voorkeur uit naar de rekenvakken, zoals statistiek en management accounting. Ik hou wel van rekenen en analyseren. Meer dan van de softere vakken zoals BIV.”

Wat vind je dan van het concept van de Robuuste Accountant, waarbij persoonlijke vaardigheden belangrijk zijn?
“Het is goed dat er in het curriculum ruimte is voor die vaardigheden. Je kunt wel een mooie analyse hebben gemaakt, maar het gaat er ook om hoe je dingen brengt bij de klant. Je moet je dan niet laten overreden met flauwekul-argumenten.”

Bij de diploma-uitreiking liet je een plaatje zien van een hoofd, wat betekende dat?
“In dat hoofd zit een doolhof, dat plaatje staat symbool voor mijn zoektocht naar een onderwerp voor de bachelorscriptie. Ik wilde eigenlijk een statistisch onderzoek doen, maar daar waren te weinig aanmeldingen voor. Het moest dus een literatuuronderzoek worden, maar dan wilde ik wel iets origineels kiezen. In het scriptietraject in de zomer kreeg je maar kort de tijd om je voorstel in te dienen. Ik vond het moeilijk om een definitieve keuze te maken en niet meer te wisselen.”

En welk onderwerp werd het?
“Ik heb mijn scriptie geschreven over de invloed van de toezichthouders op de Audit Quality. Op basis van eerder uitgevoerde onderzoeken kwam ik tot de conclusie dat die invloed positief is. Negatieve geluiden die je wel eens hoort van accountants over het toezicht waren niet meegenomen in de door mij bestudeerde onderzoeken. Dat is misschien wel een interessant onderwerp voor mijn masterscriptie.”

Heb je tips voor medestudenten bij het vinden van de balans studie-werk-privé?
“Privétijd is soms ver te zoeken. Ik vind het moeilijk om met die balans om te gaan, ook omdat ik alles graag goed wil doen. Ik ben ieder weekend wel met de studie bezig. Cum laude de Bachelor behalen was niet mijn doel, maar uiteindelijk heb ik er wel extra hard voor gewerkt. Het helpt als je de stof goed bijhoudt zodat je niet op het laatste moment nog van alles moet doen. Dat is een open deur maar wel waar.”

10+

Gebruikers die dit bericht leuk vinden:

  • Renske Siskens
Meer lezen Onderwerp insturen Aanmelden nieuwsbrief
1 reactie in “Sytse Jousma haalde de Bachelor cum laude
  1. Beppe schreef:

    Klasse!!

    0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uw email zal niet zichtbaar op de site zijn.