MENU
  

‘Reaching the Top’ ook waardevol voor accountancystudenten

Op 9 juni dineerden Mike Broekhof en Floris Hertroijs, samen met studenten van andere Nyenrode opleidingen, met Jan Kees de Jager, CFO van KPN en voormalig Minister van Financiën. Floris en Mike waren hiervoor uitgenodigd als studentleden van de opleidingscommissie. Na het diner was er een ‘Reaching the Top’-sessie waarin Jan Kees de Jager vertelde over de successen en obstakels in zijn loopbaan.
Reaching the Top is een serie van zes gastcolleges voor studenten MSc in Management, door sprekers die iets bijzonders hebben bereikt in hun carrière. Floris en Mike zouden zulke sessies graag toegevoegd zien aan het accountancyprogramma. Zij vertellen hieronder waarom.

Jan Kees de Jager is zelf alumnus, hij deed aan Nyenrode de Bachelor in Business Administration. Tijdens het diner met studenten vertelde hij over zijn ervaringen en over wat er is veranderd. Hij herkende nog veel: de mensa, de sporthal , de campus.

Als accountancystudenten vroegen wij hoe hij, toen hij bij KPN in dienst kwam, het bedrijf zo snel mogelijk heeft leren kennen. Het was immers een bewogen tijd om in dienst te treden bij KPN en als CFO wordt er wel van je verwacht dat je de goede beslissingen voor een dergelijke high-profile onderneming neemt. Een logische invalshoek omdat wij als accountant daar ook bij iedere klant mee te maken krijgen: hoe lopen de processen binnen de organisatie, wat gaat er goed en waar liggen de risico’s? De Jager deed dat door, voordat hij in dienst trad, alvast mee te draaien in de praktijk: mee te luisteren met telefoongesprekken in het callcenter en op pad te gaan met de monteur. Wel herkenbaar voor ons: je praat als accountant ook niet alleen met de CFO en de directeur, maar juist ook met degenen die de facturen opstellen en de magazijnmedewerkers.

Het carrièrepad van Jan Kees de Jager was opmerkelijk. Hij begon een start up op multimedia gebied , eigenlijk ver voor de multimedia/internet bubbel. Met die ervaring als ondernemer kwam hij terecht in een adviescommissie voor innovatie waar ook Jan Peter Balkenende in zat. En die vroeg hem vervolgens of hij geen staatssecretaris wilde worden. Om een hoge politieke functie te bereiken hoef je dat dus niet al van jongs af geambieerd te hebben en langzaam de partijhiërarchie te doorlopen. Je kunt er ook komen met een combinatie van hard werken en een flinke portie toeval en geluk.

Deze ervaring heeft ons vooral geleerd hoe waardevol het is om een dergelijke externe spreker voor een groep studenten te zetten. Wij hebben bij onszelf en medestudenten gemerkt dat dit erg inspirerend kan zijn.

Wij zouden graag zien dat dergelijke programma’s als ‘Reaching the Top’ onderdeel worden van de accountantsopleiding.

Met welke topper uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties of de politiek zouden jullie als accountancystudenten graag van gedachten willen wisselen?

18+

Gebruikers die dit bericht leuk vinden:

  • Nathan Eekhout
Meer lezen Onderwerp insturen Aanmelden nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uw email zal niet zichtbaar op de site zijn.