MENU
  

Op zoek naar capaciteit

Met een klik op de knop transformeert de accountant zijn bureau in een Auping waarop hij na een werkdag van 16 uur volledig uitgeput in slaap valt. Een populistische verbeelding denkt u? Wellicht. Minstens een terechte metafoor voor de huidige situatie in het accountantsberoep. Het beroep waar het busy season niet meer tot medio maart, maar tot eind juni loopt. Dit beeld staat symbool voor een ontwikkeling die reeds enkele jaren bezig is in de accountancysector.

De sector staat bekend om de natuurlijke door- en uitstroom van personeel. Hiertoe start elk jaar een flinke groep jongelingen bij de grote, middelgrote en kleine kantoren. Na een aantal promoties staan zij – net als hun voorgangers – voor de keuze hun carrière binnen of buiten het accountantskantoor voort te zetten. De afgelopen jaren is hierin een zorgwekkende ontwikkeling geslopen. De instroom van starters weegt niet meer op tegen de uitstroom van ervaren personeel. Hierdoor zijn er tekorten ontstaan op bepaalde cruciale functielagen binnen het accountantskantoor, die van de ervaren assistenten (lees: seniors) en managers.

De tekorten leiden tot situaties waarin een willekeurige starter – met één been nog staande in zijn studentenkroeg – al seniortaken uitvoert. Of een ervaren assistent die direct aan de partner rapporteert. Dit lijken mooie kansen om te kunnen uitblinken in het beroep. Maar dergelijke situaties hebben schadelijke gevolgen,  voor de assistent persoonlijk en ook zakelijk: voor de kwaliteit van de controle. Daaraan wordt op dit moment veel te weinig aandacht besteed.

Burn-outs onder de jongelingen op kantoor zijn geen uitzondering meer en de opbouw van de controles en dossiers lijdt ernstig onder de geschetste ontwikkeling. Wie kent niet de voorbeelden uit de praktijk? Indien hieraan niets wordt gedaan is het slechts een kwestie van tijd voordat een nieuw vernietigend rapport van schoolmeester AFM denderend op de vingers van de big four partners klapt. Kantoren verenigt u en keert het tij!

Ruben van Kooten Niekerk,
Bachelorstudent accountancy Nyenrode en lid van de Redactieraad van The Accountables

24+

Gebruikers die dit bericht leuk vinden:

 • Nathan Eekhout
 • Renske Siskens
Meer lezen Onderwerp insturen Aanmelden nieuwsbrief
2 reacties in “Op zoek naar capaciteit
 1. joke schreef:

  Mooi verwoord Ruben!

  4+
 2. Alex Louwerse schreef:

  Helemaal Eens. In de controlepraktijk zie je een tendens dat accountantsorganisatie de toegenomen controlekosten en tegelijk lagere budgetten proberen te compenseren door het verhogen van de productiviteit; kortom minder mensen moeten meer werk doen. De onnatuurlijk balans tussen werk en prive leidt op termijn onherroepelijk tot problemen, zowel op het werk (kwaliteit) als prive (relatiesfeer, zeker als er kinderen komen – en ja, ik spreek hier uit ervaring…).

  Het zijn echter niet alleen de kantoren die hiervoor verantwoordelijk zijn. Enerzijds realiseren wetgevers en toezichthouders zich niet dat de hoeveel en snelheid van de veranderingen (wijzigingen in wet- en regelgeving) simpelweg niet zijn bij te houden. Maar daarnaast hebben ook starters in de controlepraktijk een eigen verantwoordelijkheid.

  Te vaak zie/hoor ik tijdens colleges nog dat ‘extreem’ overwerk een zeker gevoel van trots oproept. Alsof je beter zou zijn dan iemand die gewoon de uren maakt waarvoor hij/zij is aangenomen én betaald wordt (je wordt dan niet zelden voor ‘ambtenaar’ versleten). Realiseer je als starter dat als je dit tot 70ste jaar zal moeten doen dat dit niet is vol te houden. Wellicht woon je nu nog thuis en heb je geen gezin, maar dit zal (voor de meeste van ons althans) niet altijd zo blijven. Normaal overwerk hoort erbij maar de indoctrine dat extreem werk de norm is zou door alle starters collectief afgekeurd moeten worden. Zeker ook in het belang van de kwaliteit van het beroep, nu en in de toekomst.

  Kortom: starters verenigt u en keer het tij!

  6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uw email zal niet zichtbaar op de site zijn.