MENU
  

Het meisje & de accountancy – Held zonder lintje

In de voorgaande aflevering was Denise voor het eerst mee naar een cliënt. Vandaag ontmoet ze een levende legende.

Aflevering 4: Held zonder lintje

Eerste week februari. Afronden cliënt met Denise, voorjaarscontrole. Hoogst onverwacht komt een persoonlijke held van mij bij de cliënt langs. Arnold, de partner. Een ouwe rot, een vakgek, commercieel beest en bijzonder goed met mensen. Een van de weinige partners die graag zo vaak mogelijk zijn team in persoon ziet.

Hij komt binnen met een brede glimlach. De rimpels in zijn gezicht verraden een leven van zuivere stress gecombineerd met bitter veel lol. Een vriendelijk aura komt de kamer binnen en hij geeft een hand aan Denise. Hij maakt altijd 10 minuten tijd vrij voor een kort gesprek met iedereen die hij niet kent, ondanks de belachelijke druk die hij ervaart. Van stagiair tot manager. De directeur van het bedrijf is toevallig ook aanwezig. Ze converseren en lachen alsof ze oude vrienden zijn, uiteraard in overweging nemend de ViO. Iedereen lacht mee.

De man is een levende legende in het kantoor. Hij is begonnen als een vinkslaaf en is nu bijna gepensioneerd partner. Ieder jaar ervaring lijkt bij hem van meer waarde te zijn dan bij de meeste mensen. Hij is de held, de koning, de maarschalk, opperkeizer. Hij lult niet, doet geen holle uitspraken, krijgt alles voor elkaar en valt nooit door de mand. Mensen met een grote bek verstomt hij met een blik, arrogante kwallen ontwapent hij met moordende vriendelijkheid, bij introverte en verlegen mensen breekt hij het ijs met een klein gesprek.

Hij opent zijn laptop en kijkt onder zijn bril door, met twee vingers tikkend. Een oude ringtone klinkt, Arnold haalt de met plakband samengehouden Nokia 8210 uit z’n zak en praat met een CFO van een andere grote cliënt. Ik zie Denise licht lachen, het contrast is groot met haar Iphone 6. Zelf stel ik me voor hoe hij woont, in een appartement van 15 vierkante meter, boven een shoarmarestaurant, met niets meer dan een simpele matras van de beddenwinkel om de hoek en wat stapels boeken met de regelgeving van de accountancy die van de grond af zijn opgestapeld. Voor de rest een lege grijze kamer. Ondanks grote bonussen en een ongetwijfeld dikke bankrekening die hij zijn hele leven heeft opgebouwd.

Denise weet nog niet dat Arnolds gesprekken nooit van een standaardformat zijn. En dat hij op unieke wijze deze gesprekken geheel weet te internaliseren. Dat hij dus op het moment dat hij haar weer zal zien in de wandelgangen exact weet waar het gesprek met haar over ging. Hij kent iedereen en alles in het bedrijf. Hij kent half ondernemend Nederland. Als je begint over de bakker bij jou op de hoek weet hij de gehele familiestamboom in relatie tot de eigenaar van die bakker te omschrijven.

Hij is een type partner, een type leider dat maar weinig voorkomt. Maar het is juist daarom dat een dergelijke held kan bestaan. Jammer genoeg heeft Denise te weinig ervaring om het heldendom van Arnold met de juiste diepgang te waarderen. Een held zonder lintje wel te verstaan.

Lees ook:

Aflevering 1: Vogeltrek

Aflevering 2: First Impressions Last

Aflevering 3: Give her time

15+

Gebruikers die dit bericht leuk vinden:

  • Renske Siskens
Meer lezen Onderwerp insturen Aanmelden nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uw email zal niet zichtbaar op de site zijn.