MENU
  

Het meisje & de accountancy – Give her time

In aflevering 2 maakte Denise haar eerste Pre Engagement Meeting mee. We zijn inmiddels een paar weken verder…

Aflevering 3: Give her time

Maandagochtend, 8:15. Denise komt binnen op de 2e verdieping van de cliënt. Bijzonder strak gekleed in mantelpak. Redelijk hoge hakken, haren semi-formeel opgestoken, ze lijkt wel een model voor ‘the corporate world’. Ze loopt met me mee als ik haar introduceer bij de kleinschalige administratie. Papieren liggen verstrooid over de bij elkaar geraapte bureaus, en een relatief oude printer staat onhandig midden in de kamer. Het tapijt is vaal blauw en oogt minstens 15 jaar oud. Er hangt een wat muffe lucht. Het contrast is ongemakkelijk: alsof Denise door een achterstandswijk heen wandelt.

Ik loop met haar naar de hoofdadministrateur. Een ruim 40-jarige, HBO-afgestudeerde man wiens testosteronniveau vrijwel onmiddellijk wordt verhoogd bij het zien van Denise. Hij leunt goedkeurend naar achteren in zijn bureaustoel met handen over elkaar en gaat in licht mannelijkere taal praten. Een paar holle formele grappen worden gemaakt. Ze glimlacht weinig betekenend maar ogenschijnlijk vriendelijk. Een vorm van glimlachen als bij een date waar ongemakkelijke stiltes ontstaan. Sociale olie voor een professionele omgeving. Ik begeleid Denise naar de kleine vergaderkamer. De oude, houten stoelen zitten ongemakkelijk.

Ik haal even wat facturen en een USB stick van de administratie” zeg ik tegen Denise. Even later kom ik binnen in onze nieuwe werkomgeving: de telefoon links van de laptop, een word document en het auditsysteem staan opgestart, een Bic pen en een nog onaangetast notitieblok rechts van de computer. Ik vraag: “Heb je de afgelopen weken al een keer inkopen gedaan?”. “Ja”, zegt Denise. Een paar dagen geleden heeft ze zich druk gemaakt over wat lijncontroles bij een andere cliënt. Als een bassischooldocent vraag ik aan haar wat ze geleerd heeft. Licht samenhangend begint ze over “Juistheid, (…) van belang voor detailcontrole, significante risico’s, lijncontroles”. “Goed bezig”, denk ik, “ze heeft het snel opgepakt”. Ondanks de eerste weken die ongetwijfeld gevuld zijn met vooral onsamenhangende losse klussen.

We zitten hier nog een paar dagen. We hebben wat korte gesprekken en ze verzamelt facturen en vinkt vol van beroepstrots. Tab na tab, Excelsheet na Excelsheet. En dan, er is iets bijzonders aan de hand met een factuur die ze vindt. Ze vraagt verduidelijking aan me en ik leg uit wat ze moet gaan navragen bij de administrateur. Ze komt braaf terug en ik vraag door. Ze heeft geen sluitend antwoord. Weer gaat ze heen en weer maar blijft het antwoord schuldig. Voordat het pingpongen met de administrateur wordt, met Denise als pingpongbal, loop ik uiteindelijk met haar mee.

We krijgen de informatie. Kort daarna verschijnt op de interne ‘bedrijfs-communicator’ een bericht van een andere controleleider die Denise volgende week op sleeptouw neemt. Eerste vraag: “Is ze lekker?”, tweede vraag: “Heb je wat aan haar?”. “Ja en Ja” antwoord ik collegiaal en ik glimlach door de volgorde van de vragen die de mate van belangrijkheid feilloos aangeeft.

Ik loop aan het einde van de dag haar werk samen met haar door. De sheets zien er net zo netjes uit als Denise zelf. Een paar verbeterpunten geef ik aan. Ik concludeer na een paar dagen dat ze lijdt aan iets wat ik alleen kan beschrijven als ‘extreem professionalisme’. Waar woorden bij horen zoals ‘feedback’ en ‘positieve kritiek’. Ode aan een lege hiërarchie binnen het kantoor. Bijna een OCD trekje. Misschien de enige vorm van zekerheid die ze heeft in een nog onbekende wereld. Ik heb ergens respect. Maar ergens anders zoemt in mijn hoofd een restaurantscene van The Wolf of Wallstreet. Daar waar een door cocaïne beïnvloede stock broker Mark Hanna zegt, nadat Leonardo diCarprio een Martini weigert bij de lunch: “It is his first day on Wall Street, Give him Time”.

Lees ook:
Aflevering 1: Vogeltrek

Aflevering 2: First Impressions Last

18+

Gebruikers die dit bericht leuk vinden:

  • Renske Siskens
Meer lezen Onderwerp insturen Aanmelden nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uw email zal niet zichtbaar op de site zijn.