MENU
  

Het meisje & de accountancy – Een oordeel vellen

In de voorgaande aflevering maakte Denise kennis met een levende legende. Vandaag bereidt ze zich voor op haar eerste beoordelingsgesprek.

Aflevering 5: Een oordeel vellen

Na een lange werkdag strompel ik het kantoor uit. Mijn laptoptas is te zwaar en ik voel een blaar opkomen aan de onderkant van mijn teen omdat ik vier dagen achtereenvolgend op hakken heb gelopen. Koffie is het enige dat mij op dit moment nog op de been houdt. Als ik de lift naar de parkeergarage in stap twijfel ik: ‘stond ik nou op de 6e of op de 7e verdieping geparkeerd?’ Een collega komt toevallig aanlopen en zegt spottend: ‘lastig hè meisje, een verdieping uitkiezen?’ Ik lach beleefd terug en probeer op een niet te brutale manier te zeggen: ‘Aangenaam, mijn naam is Denise.’

Terwijl ik onderweg luister naar mijn favoriete het-is-bijna-weekend-album op Spotify denk ik terug aan deze werkdag. Ik werkte voor het eerst samen met een vrouwelijke collega, Naomi. Ze werkt al 9 jaar in de accountancy en is inmiddels opgeklommen tot controleleider. Bijna bewonderend luisterde ik naar al haar verhalen, haar visie op het vak en natuurlijk de sappigste roddels over collega’s. Nadat we in de pauze over koetjes en kalfjes hadden gepraat, vertelde ik over mijn beoordelingsgesprek dat er bijna aan komt. Ik maak me druk om het gesprek omdat ik geen idee heb wat ik moet verwachten. Naomi zou mij vast uitgebreid kunnen voorlichten over de ins en outs. Vrijwel meteen nadat ik antwoordde op de vraag met welke director ik het gesprek zou hebben, zei ze: ‘Oh dan hoef je je geen zorgen te maken, gewoon een leuk bloesje aandoen dat laag uitgesneden is dan komt het wel goed.’ Hoewel haar advies mij juist gerust hoorde te stellen, kookte ik van woede.

Deze eerste maanden in de accountancy heb ik zo mijn best gedaan om een goede eerste indruk achter te laten op kantoor. Ik heb veel overgewerkt. Al mijn vakken van de studie heb ik in één keer behaald. Zelfs met de meest doorgewinterde Zuidas-mannen heb ik geprobeerd een gesprek aan te knopen. Ook al waren zij ongetwijfeld direct daarna via de online communicator met soortgenoten eerste indrukken aan het uitwisselen. Heb ik dat dan allemaal voor niets gedaan? Ben ik in de accountancy gaan werken om beoordeeld te worden op mijn uiterlijk? Is het überhaupt fair om je vrouwelijke charmes in de strijd te gooien voor een goede beoordeling?

Nee. Gewoon nee. Ik wil niet werkzaam zijn in een wereldje waar een stel hitsige hyena’s een oordeel geven over je prestaties. Wil ik wel in de accountancy blijven werken? Wil ik echt net zo worden als die controleleider die dag en nacht werkt om een ‘gemiddelde’ score te behalen? Of als die manager die het zo druk heeft dat ze gemiddeld twee keer per maand vergeet haar kinderen op te halen van de crèche? Wil ik mij voor altijd binden aan het publiek belang? Op dat moment krijg ik een whatsappje binnen en in mijn ooghoek zie ik dat het van mijn coach komt: ‘Hoi, je werk van vorige week zag er goed uit! Weinig review notes 🙂 enne, ik zag dat je deze week werkt met Naomi. Even tussen ons, dat is echt een mafkees, laat je niet gek maken he! Fijn weekend.’

Een bescheiden glimlach verschijnt op mijn gezicht. Ik zie ineens in dat ik me helemaal niet zo druk moet maken. Een beoordelingsgesprek is maar een gesprek. En een assistent die flirt met een director? Nee, ik ben gewoon Denise.

Lees ook:

Aflevering 1: Vogeltrek

Aflevering 2: First Impressions Last

Aflevering 3: Give her time

Aflevering 4: Held zonder lintje

11+

Gebruikers die dit bericht leuk vinden:

 • Rick
Meer lezen Onderwerp insturen Aanmelden nieuwsbrief
2 reacties in “Het meisje & de accountancy – Een oordeel vellen
 1. Adelbrand Ruttensteijn schreef:

  Den accountancy is ene zeer saai beroep. Al den dag achter den computer ach en wee.

  0
  • Denise schreef:

   Hoi Adelbrand Ruttensteijn,

   Jammer dat je de accountancy als dermate saai ervaart. Ik merk dat je iets dwars zit, zou je het misschien leuk vinden om (eventueel anoniem) een opinie te schrijven over de saaiheid in het accountancy-vak ? Bij the Accountables stellen wij namelijk ieders mening op prijs, ookal zijn wij het daar zelf misschien niet mee eens 🙂 je kunt je opinie of vragen opsturen naar accountables@nyenrode.nl !

   groetjes Denise

   8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uw email zal niet zichtbaar op de site zijn.