MENU
  

Dubbel cum laude voor Sytse Jousma

Sytse Jousma behaalde na de Bachelor ook de Master Accountancy cum laude. Op 31 mei overhandigde Rector Magnificus Miša Džoljić hem zijn diploma. Zo’n dubbele cum laude is heel uitzonderlijk bij de Nyenrode accountantsopleiding. Hoe kreeg Sytse dit voor elkaar?
Ging de Master je even gemakkelijk af als de Bachelor?
“Het verschil zit hem vooral in de tentaminering van de Master, die heb ik wel als lastig ervaren. Mondelinge tentamens zijn niet zo mijn ding. Ik wist de inhoud wel, maar vond de setting van zo’n mondeling tentamen spannend. Het heeft mij bij Advanced Auditing erg geholpen om te oefenen met een collega op kantoor. Samen een oude casus pakken en daarover sparren. Ik hoorde van studiegenoten dat dat voor hen ook goed werkte. Vakinhoudelijk sluit de Master wel beter aan bij mijn werk.”
Toen je de Bachelor cum laude had gehaald zei je dat je je masterscriptie misschien ook over toezicht op auditkwaliteit ging schrijven, heb je dat gedaan?
“Het moest een EV-onderwerp worden, dus over auditkwaliteit kon het niet gaan, dat is meer Auditing & Assurance. Toch heb ik wel weer over toezicht geschreven, maar dan over de invloed van het toezicht op Financiële Verslaggeving op de mate van earnings management. Die mate van toezicht was lastig meetbaar te maken, daar is nog niet echt een goede maatstaf voor. Ik heb wel de mate van earnings management kunnen meten aan factoren uit de markt.”
En hoe ging het schrijven van de masterscriptie?
“Wat betreft de scriptie dacht ik aanvankelijk ‘onbegonnen werk’, maar ik vond het toch een heel leerzaam traject. Net als bij de bachelorscriptie vond ik het moeilijk om een onderwerp te kiezen. Ik was begonnen met een literatuurstudie, waarvan mijn begeleider zei dat ik meer moest focussen. Toen was ik bang dat ik helemaal opnieuw moest beginnen, maar dat viel gelukkig mee. Het was soms wel moeilijk om de rust te vinden om me erin te verdiepen. Ik schreef de scriptie op vrijdagen en in de weekends, achteraf gezien was het wel goed geweest om af en toe een paar dagen vrij te nemen om er wat langer geconcentreerd aan te werken.”
Je hebt ook nog versneld gestudeerd, hoe is dat bevallen?
“Ik heb de bachelorscriptie in de zomer geschreven, en de Master wat in elkaar geschoven zodat ik die ook sneller kon afronden. Het voelde niet als extra druk, ik ben blij dat ik het zo gedaan heb. Omdat het op mijn werk steeds drukker wordt is mijn motivatie groot om snel te studeren, zodat ik de studie zo snel mogelijk achter me kan laten. Het studeren zelf vind ik leuk, de combinatie is wel zwaar. Maar het studeren op Nyenrode bevalt goed, er is een goede ondersteunende structuur. Daar heb ik zelf niet veel gebruik van gemaakt, ik wil alles het liefste zelf doen, maar het is goed dat die mogelijkheden voor ondersteuning er zijn.”
Wat vinden ze op kantoor van jouw bijzondere studieprestaties?
“Ze vinden het leuk. Ze zeggen wel grappend ‘Je hebt dus eigenlijk teveel gedaan’, maar ik geloof dat ze toch wel trots zijn.”

10+

Gebruikers die dit bericht leuk vinden:

  • Renske Siskens
Meer lezen Onderwerp insturen Aanmelden nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uw email zal niet zichtbaar op de site zijn.