Ming Chen

Maatschappij

Opinie

Beurscrash in China: het nut van de jaarrekening voor Chinese beleggers

Al jaren lang kon het niet op. Sinds de opening van de Shanghai Stock Exchange en Shenzhen Stock Exchange heeft China zich op economisch vlak sterk ontwikkeld. De verhandelbaarheid van aandelen is sindsdien sterk toegenomen en de hervorming van Chinese Accounting System (CAS) heeft de aandacht van analisten getrokken. Het waren jaren van groei, maar de groei lijkt nu de grens te hebben bereikt. De beurzen in China duikelden in het afgelopen jaar dieper dan dat ze ooit in acht jaar tijd hebben gedaan.

Eén van de oorzaken was de groei van het aantal onervaren particuliere beleggers. Ze gingen aangemoedigd door de Chinese overheid met geleend geld de beurs op. In een korte tijd was de aandelenmarkt hierdoor flink omhoog geschoten en vervolgens weer flink omlaag gegaan. Miljarden zijn inmiddels verdampt. Mijns inziens had dit laatste misschien voorkomen kunnen worden als deze beleggers ook naar de jaarrekening hadden gekeken. Ik ben ervan overtuigd dat de informatie in de jaarrekening nuttig is en beleggers zouden deze informatie dan ook in overweging moeten nemen bij het beleggen. Ik trek deze stelling op basis van een onderzoek naar het nut van de jaarrekening in China onder bedrijven genoteerd op de Chinese A- en B-share markt.

Het onderzoek toont aan dat er een significant verband is tussen de winst per aandeel, boekwaarde van het eigen vermogen per aandeel, solvabiliteit en cash flow per aandeel in de jaarrekening met de aandelenprijs van een onderneming. Deze cijfers bevatten informatie over de ontwikkeling in de aandelenprijs. Het is voor beleggers op de Chinese markt dan ook relevant om deze variabelen in afweging te nemen bij het beleggen.

Wat wel opvalt, is dat de winst per aandeel in China een belangrijkere factor is dan andere informatie uit de jaarrekening. Enerzijds heeft dit te maken met de voorspellende waarde van winstcijfers. Beleggers kunnen met huidige winstcijfers een voorspelling doen over de toekomstige aandelenprijs en het rendement op aandelen. Dit is wel afhankelijk van de analyse en verwachting van beleggers op basis van de volgende vier factoren: winst persistentie, groei, risico en grootte van de onderneming.

Anderzijds komt dit doordat China fair value accounting nog niet volledig heeft geïmplementeerd en de Chinese jaarrekening grotendeels is opgesteld op basis van historische kosten. De reden hiervoor is dat er voor vele activa-klassen in China nog geen actieve handelsmarkt is. De marktwaarde van activa en verplichtingen kan niet in zijn geheel betrouwbaar worden bepaald. De resultatenrekening is net iets betrouwbaarder dan de balans. Maar dit gaat in de toekomst nog veranderen. Voor nu moeten beleggers op de Chinese beurs extra rationeel zijn bij het beleggen.

Tegenover deze argumenten besef ik dat het verband tussen accountingcijfers en aandelenprijzen in de praktijk nooit optimaal is door verstorende factoren als manipulatie door het management, ‘inside information’ en overheidsinvloed. Daarnaast handelen veel particuliere beleggers uit emoties veroorzaakt door nieuwsberichten, met koerseffecten als gevolg. In China worden beleggers te veel beïnvloed door de Chinese overheid en daar moeten we juist van af. Met deze informatie in de hand wil ik beleggers op de Chinese aandelenmarkt uitdagen om zelf een poging te doen het rendement op aandelen in te schatten en zich los te maken van overheidsinvloed. De jaarrekening is nuttig. Neem deze informatie uit de jaarrekening dan ook ter harte bij het beleggen!

Deze opinie is gebaseerd op het essay waarmee Ming Chen deelneemt aan de Nyenrode Essayprijs Accountancy 2016. Voor de Essayprijs zijn studenten genomineerd die een goed beoordeelde masterscriptie hebben geschreven met een onderwerp dat maatschappelijk interessant en relevant is. De Essayprijs wordt uitgereikt op 20 september.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *